..zomaar een voorstel

.. de werkelijkheid

Fido wordt covermodel

Eind juli 2001 hadden we Fido opgehaald bij fokker Pyt de Boer uit Boazum. Hoe we tot de keuze voor een Friese stabij kwamen, is te lezen in het artikel over Winterjachttraining.
Met zo’n jonge pup in huis wil je zoveel mogelijk informatie verzamelen over het Friese ras. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. De vier boeken die over dit onderwerp zijn geschreven, waren geen van alle meer verkrijgbaar in de boekhandel. De enige oplossing leek dan maar alle boekantiquariaten en tweedehands boekwinkels in Friesland te bellen en te mailen. Ook daarbuiten leverde deze zoektocht bij gespecialiseerde zaken niets op.
Ik deed in september 2001 een oproep op boekenzoek-website; met name voor ‘de Fryske Hûnen’ van Wiebe Dooper. Kort daarna werd ik gemaild door Karin die mij aanraadde met de schrijver contact op te nemen. Zij gaf mij zijn adres en telefoonnummer. Maar ja, om als ‘vreemde’ maar meteen de schrijver op te bellen… Het zou nog enige weken met doorzoeken duren, voordat ik hem inderdaad opbelde.
“Wiebe Dooper!”, zei een kordate stem aan de andere kant van de lijn. Na mijn introductie, zei hij niet veel tijd te hebben, dat hij aan het eten was en direct de deur uit moest. 20 Minuten later waren we nog in gesprek. We spraken vooral over adverteren, uitgeven, communicatie en vormgeving, zaken waarmee ik in mijn dagelijkse werk te maken heb.
We zouden elkaar nog regelmatig bellen. Hij vertelde ook te schrijven aan zijn nieuwe boek over de Stabij. De originalen van het vorige boek waren in vlammen opgegaan en kopieen waren er niet.
Wiebe’s nieuwe boek zou in eigen beheer worden uitgegeven. We hielden contact en de gesprekken, werden steeds vriendschappelijker.

In 2003 opperde ik een idee voor sponsorpagina’s in het boek. Voor de sponsoring zouden de eigenaars met een foto en naam en toenaam van hun hond voor het ‘nageslacht bewaard’ bljjven. Om potentiele adverteerders en sponsors te benaderen, was een folder nodig. Ik leverde een idee en het ontwerp. Een A4 tot drieluik gevouwen. Voorop gebruikte ik ter illustratie van het nieuwe boek (zie de foto’s) een close-up van Fido. Arina maakte die foto, toen ik met hem had gezwommen in de Gaasperplas.
Wiebe was meteen enthousiast over de foto. Of hij die voor de cover mocht gebruiken. Als trotse eigenaars van inmiddels twee Friese stabij’s, hoefden we daar niet over na te denken. Dankzij een bevriende relatie Neroc werd het digitale beeld van Fido nog beter geschikt gemaakt voor het drukwerk in hoge resolutie. Met dank aan Frans Könst. Eindelijk kon de CD Rom met het 45 Mb grote bestand compleet met proefdruk worden opgestuurd.
Bij het verzamelen van beeldmateriaal voor het nieuwe boek, stuitte Wiebe begin 2004 op een portretje van een Stabij van bijna honderd jaar geleden; deze vertoonde grote gelijkenis met Fido, de stabij van nu. Zie ook het verhaal in de Leeuwarder Courant van 13 maart 2004.
Het eerste, echte bewijs dat Fido inderdaad het covermodel was, stond eind maart op de website van de NVSW. We konden bijna niet meer wachten.
Toen we op 3 april 2004 tijdens de Bijkedei in Houtigehage uiteindelijk het boek zagen liggen en in handen kregen, waren we er toch wel even stil van. En ook waanzinnig trots natuurlijk.
‘De Stabij, Bijke in alle opzichten’ is voor € 27,95 (incl. verzendkosten) te bestellen bij de NVSW . Het is zeer de moeite waard.

Harrie.