Jachttraining Feike

zaterdag 7 augustus

Om kwart over een waren we ook deze week in het Leidse Hout. Het was inmiddels gaan stortregenen. Ik was er niet op gekleed, maar gelukkig ontdekte ik in de auto nog een dunne gele (1 euro) poncho.
We begonnen de les met volgen en een stapje opzij; doorlopen, nogmaals een stapje opzij en zitten op de fluit. Daarna dummy-oefeningen, waarbij na een vrolijk huppeltje de dummy opgepakt moest worden. Het ging goed!
Het achtje lopen was weer spannend met de Duitse staander. Grom, grom van beide kanten. Toen wij ons achtje liepen ging het goed. Het overhands vooruit sturen ging helemaal mis. Hebben we dit samen echt doorgenomen? Het rechts uitstappen (dirigeeroefening) ging beter, al vond de trainster dat ik Feike al eerder weg had mogen sturen. (Zie ook de diaserie)
Onze laatste oefening was komen op de fluit. We liepen van de honden weg, onderweg werd na zo'n 25 meter de dummy gedropt en moesten we doorlopen, ons af en toe omdraaiend. Onze honden konden dan ons gezicht zien, maar mochten nog niet komen.
Na de laatste draai moest de fluit al in je mond zitten, zodat je niet met onnodige armgebaren je hond meer kon afleiden.
Na ca. 50 meter draaide ik me om, floot 2x kort (kom) en riep onderweg ter hoogte van de dummy "vast". Feike was zo enthousiast, hij kwam als een streep naar me toe, en zag daardoor ook de dummy niet. Maar goed hoor! Hij ging er niet vandoor.
Daarna zijn we samen de dummy op gaan halen. Feike pakte hem op, nam hem mee tot aan het einde en gaf hem af. Een goede afsluiting voor ons. Daarna ging iedereen naar de vijver (vol eenden). Wij wachten nog wel tot bij de volgende locatie. Daar zitten ze niet.

zaterdag 31 juli

we waren vanmiddag in het Leidse Hout, onder de bomen was het lekker koel. zoals gewoonlijk ingelopen met volg en tijdens het volgen de dummy oppakken. terwijl ada met michel een sleepspoor aan de andere kant van het water gingen uitzetten, liepen wij een achtje. feike had in het begin weer moeite met twee reuen, maar na het achtje waarbij baas en hond als pilonnen fungeerden werd hij door mij afgeleid. hij mocht niet uitvallen met het erlangs lopen en moest blijven zitten als een andere hond voorbij kwam. het was voor de rest van de les over.
daarna om de beurt naar het sleepspoor met eend of eendenvleugels. de oefening was over gevolgd door de sleep. de meeste honden maakten er een potje van omdat de baas aan deze kant van het water bleef. omdat mijn lijn niet lang genoeg was, hebben wij alleen de sleep gelopen. dat ging prima.
daarna in een park breed water overzwemmen. de vijver zat vol eenden, wij hebben gepast. feike nl. ging aan de riem in het park bij ons huis de eenden achterna. we hebben hier hard aan gewerkt dat hij ze met rust laat, dus nu niet de goden verzoeken.
daarna een verloren apport met konijnendummy. vervolgens een dirigeeroefening: met zijn kont naar het water, uitstappen met in dit geval je rechterbeen(arm) en het commando apport. feike had dit al eerder gedaan en begreep het goed (en weliswaar aan de lijn) maar hij kwam na even twijfelen als een speer met de dummy terug. wat was ik blij!
hierna nog eens volgen en zit op de fluit.
dummy overhands ophalen. toen feike aan de beurt was, liet iemand zijn hond lopen die vóór feike bij de dummy was. daarna het overhands apport nog een keer gedaan en gelukkig pakte hij hem .
dit is me tijdens de wintertraining ook een keer gebeurt, toen kwam er een vreemde hond aan die de dummy pakte. feike ging er toen vandoor, dat was niet zo geslaagd.
als afsluiting hebben we vrolijk gerend en de honden bij ons geroepen.

17 juli Oegstgeest Noord.

vandaag waren we met een kleine groep (zie diaserie). eerst volgen en zitten op de fluit, vervolgens een oefening met de dummy.
een voor een gingen we naar de sleep. feike moest nog eens terug en er weer met z’n neus opgezet worden, ja nu ging het goed en ook aan het eind pakte hij gelijk de duif in de sok op. daarna terug om een achtje te lopen.
na een week aan de riem reageert feike rustiger, reageert ook niet op de andere reuen.
naar het water apport, we doen dat met het commando “over” ……., dus moet hij de dummy aan de overkant terug brengen. de eerste twee honden maakten er een zwemspelletje van, dus feike maar aan de lange lijn gedaan (zie diaserie). aan de overkant gekomen stond de flatcoated te dicht bij naar zijn zin, feike stond te grommen boven de dummy.
“feike vast”….de trainster moest hulp bieden, hij kwam hierna keurig terug, maar jammer genoeg kon ik de dummy net niet aanpakken vanwege de lijn. feike ging hierna wel weer proberen te vlaggen, maar ik heb hem de kans niet gegeven.
na het verloren apport deden we een markeerapport (zie foto). er wordt geschoten; de dummy opgegooid, hierna loop je nog een rondje om je hond en mag hem daarna pas wegsturen, dat gaat goed.
alles aan de lijn te moeten doen is wel heel lastig; je moet om zoveel denken!
hierna nog snuffelen aan veerwild en daarna nog overhands vooruit sturen om de dummy te apporteren (zie foto).
we sluiten af met een vrolijke oefening. maar van het vrolijke geren en gehuppel wordt feike onstuimig, dus iets rustiger de volgende week.
ik was zeer tevreden over ons twee!! wat is er een hoop te leren.

zaterdag 10 juli.

feike begon keurig aan de training (zie foto), het volgen ging uitstekend.
maar daarna waren twee andere honden weer veel interessanter. er werd niet meer gezeten .en maar opletten wat die twee doen, als dat zo nadrukkelijk is kan het niet veel goeds zijn!
we gingen hierna t.o. elkaar staan en de oefening was: naar elkaar toelopen ; halverwege je hond laten zitten, dummy op de grond neerleggen, doorlopen naar de overkant, weer terug en de dummy van de ander oppakken en weer doorlopen. we hadden geluk want de golden waar we mee oefenden is een voorbeeld!
de oefening daarna was om de beurt de dummy weggooien en ophalen. feike apport ……………hij is al op de terugweg, laat de dummy vallen en gaat er vandoor. hij is niet de enige! als ik wegloop is feike zo wel weer terug bij me, maar oh,oh.
aan de riem en een achtje lopen; feike is dan de gehoorzaamste hond van de wereld! en nog oplettend ook!
daarna een heel breed water (zie foto) overzwemmen. de volgende oefening was een apport over smal water. de trainster stond aan de overkant, maar feike toch maar aan de lange lijn gedaan, het ging uitstekend en hij kon de dummy ook nog zittend afgeven.
2 minuten afliggen ging ook goed ,al deed ik het in zicht omdat er een druk fietspad langs loopt. ook geoefend om de hond (overhands) vooruit te sturen (zie foto) dat was tevens een oefening ter voorbereiding van het dirigeren.
ada had vandaag een duif en een ekster meegenomen. die mochten alle honden even vasthouden (zie foto). het was weer een enerverende zaterdagmiddag.

met de trainster afgesproken dat feike ook thuis een poosje niet meer los mag.
alles aan de lijn, fietsen, wandelen, oefeningen doen en apporteren. eens kijken wat dat oplevert.

26 juni

Voor de training op recreatiegebied Vlietland, onder Leiden, ging Harrie voor een keer met Feike oefenen. De autorit verliep sneller dan verwacht en daardoor konden we nog even rustig lopen, snuffelen en plassen. Daardoor hoeft er niet gevlagt te worden als de les 'onder appel' is begonnen. We waren met z'n achten. Het begon met volg-oefeningen, lopen om andere bazen en hun ernaast zittende honden heen, tegemoet lopen van anderen, zitten en hier komen. Vervolgens moest iedereen, na elkaar, naar de overkant lopen, waarbij Feike vier maal onderweg op het (lange) fluitsignaal moest gaan zitten. Blijkbaar maakt het niet uit of Arina of ik op die fluit blies, hij voerde het snel en goed uit. Ook werd het lopen gecombineerd met VAST houden en het onderweg oppakken van de dummy na VAST! te hebben gezegd.
Vervolgens werd de dummy opgegooid en moest er geapporteerd worden. Feike ging als een speer vooruit pakt de dummy, liet 'm los en verdween zijn neus achterna de bosjes in. Ik liep van hem weg, twee keer kort fluitend (hier!) en verder lopend nog een keer. Twee tellen later kwam hij hardhollend op mij af. En liet braaf kijkend zien, hoe goed hij na het komen voor kon zitten. "Dat is braaf", zei ik hem.
We liepen naar een smal water om de honden over te sturen, door aan de andere zeide van het water 'kom' te fluiten. Feike deed dat enthousiast en snel. Daarna liepen we meteen door naar de sleep. Feike werd ingezet op het begin van het spoor, week nog even uit, maar kwam snel weer op het spoor terug. Hij vond de fazant aan het eind, pakte het op een kwam er mee terug gerend. Een bijzonder gevoel geeft dat, dat Feike dat 'koude' wild zo makkelijk oppakt. Halverwege dacht hij nog even, dat het zijn prooi was en heb ik hem snel het dier laten afgeven. "Dankjewel". Ook zijn trotse blik sprak boekdelen.
De slotoefening was een apport over grote afstand, waarbij ik een eindje wegliep, onderweg de dummy dropte en doorliep. Op de fluit moest Feike komen en onderweg na het roepen van VAST! de dummy oppakken. Zijn snelheid was zo groot (voor meer honden ging dat zo) dat hij de dummy voorbij racete. Na het ZOEK, APPORT! bracht hij de dummy binnen, ZIT! en ik kon de dummy rustig aanpakken.
Speels hollend werd de training afgesloten.

22 mei
Vandaag zijn we begonnen met volgoefeningen. Terug achteruit lopen en “hierrr…” en daarna afliggen, over de hond gaan staan; hand op de neus houden en dan aaien (zie ook achtergrondfoto).
Hierna volgen en zit geoefend: 5 passen lopen en “zit!”. Zit hij niet recht naast je dan moet met een stukje worst hem naar je toe buigen.
Onderwijl gaan we om de beurt naar het sleepspoor van fazantengeur waarbij op het eind een vleugel in een sokje ligt. Dat liep goed!
Daarna rustig volgen, dummy neerleggen, doorlopen en op de terugweg “vast!” en mee laten nemen. Om de beurt je hond laten zitten, doorlopen, de dummy weer neerleggen verder lopen Feike roepen en de dummy laten meenemen. Het gaat steeds beter.
De helft gaat een achtje lopen en de anderen gaan een konijnen dummy apporteren terwijl er geschoten wordt. Heb met Feike ondertussen een eigen oefening gedaan omdat hij vorige week heel opgewonden werd van het schieten.
Feike liet ik ergens tussen de twee groepen afliggen en ben zelf een rondje om hem heen gaan lopen, heb hem daarna laten zitten; stukje worst gegeven en weer opnieuw. Hij is niet opgesprongen en was ook niet opgewonden.
Hierna vijver overzwemmen en tot slot volgen met slalommen tussen de andere bazen met hun honden door. Nog even een oefening rennen met je hond naast je en weer rustig lopen.
Anderhalf uur is op deze manier zo voorbij. Feike wordt allerter en rustiger.
Je moet goed bij de les blijven, want tussendoor verstrekt ze heel veel informatie van het hoe en waarom. Welke commando’s belangrijk zijn; dat je moet oppassen met bijvoorbeeld: “vooruit!” en “kom voor”. Dat is zeer verwarrend voor je hond en dat je steevast hetzelfde commando gebruikt.

Zaterdag 15 mei 2004
We waren vandaag in Leiderdorp op twee terreinen achter sportvelden, met een vijver.
Er waren eerst volgoefeningen met variaties, zigzaggen, wachten en weer aansluiten,volgen met terug roepen met variaties. Daarna was er de vijver overzwemmen, dit ging prima, achtje lopen en over grote afstand je hond bij je roepen..
De dummy’s werden weer tevoorschijn gehaald, de honden moesten afliggen en toen werd er geschoten. Feike is er nog niet aan gewend en springt dan op.
Ze wisselt dan ook rustige oefeningen met ‘drukke’oefeningen af. Even rennen of huppelen of het andere koppel tegenkomen en dan weer een oefening waarbij rustig wordt gevolgd.
Het was heerlijk weer vandaag. We hebben genoten!


Woensdagavond 5 mei
We waren vanavond maar met z’n drieen in het Noorderpark in Utrecht. Na het volgen en kort apport al aan de koffie,
Daarna op naar het waterwerk, Russel was als eerste. Uit de kunst.
was zijn apport uit water!
Feike wilde ik een apport over water laten doen, hij heeft het al vaker gedaan. Deze keer nam hij de dummy echter niet mee. Was hij te nat? Dan maar een water apport, dit ging wel goed.
Fenna had bijna de bal uit het water te pakken… helaas: nee baas nog even niet!
Peter had vanavond een hele kluif aan ons!

Zaterdag 8 mei 2004
Deze week waren we bij een manege in Leiderdorp met een man of elf. Een mooi, groot, geschoren veld. Aan de overkant van de weg een brede sloot, waar we waterwerk konden doen. Na eerst te hebben ingelopen, waren we aan de beurt om over te zwemmen. Feike liep deze keer niet om, daar kreeg hij de kans ook niet voor. Hij zwom netjes naar me toe. Daarna wel gelijk aan de lijn, anders gaat hij zichzelf bezig houden.
Terug bij de groep hebben we met de dummy's gehoorzaamheidsoefeningen gedaan. Achtjes gelopen, na een correctie van de trainster en een stukje worst in de rechterhand nemen ging het perfect! We doen veel oefeningen t.o. elkaar; dat betekent als je naar de overkant loopt je halverwege het andere koppel tegen komt en dan moet je hond ook nog een dummy oppakken. De dummy wordt nu goed in de bek gehouden tot aan de overkant en netjes afgegeven. De eerste lessen was dat wennen.
Feike heeft een paar keer aan de lange lijn gezeten met apporteren, anders gaat hij zijn eigen weg. De laatste oefening bewees hij dat. De trainster hield hem vast ik liep 50 a 60 meter om over de brug naar de anderr kant , riep Feike en hij kwam als een speer op me af. Hij ging te water (lopend), kwam bij een eilandje en toen werd het hem te moeilijk en ging-ie ervandoor. Toen hij me niet meer zag, kwam hij me zoeken. Nu een lange lijn aanschaffen, ik moet dat direct aanpakken. zo gezegd!

10 april 2004
De jachttraining is weer begonnen, op steeds wisselende locaties rond Leiden/Oegstgeest. De groep bestaat uit 14 honden, vrij jong nog, meest golden retrievers, labradors, een flatcoat, een heidewachtel en onze stabij's. Het gaat er gestructureerd aan toe. Feike blijft in die zaterdaggroep. Fido gaat met Harrie naar de donderdagavond. Beide stabij's worden dan niet meer door elkaar of de bazen afgeleid. Ondanks dat het wennen is in een nieuwe groep, was de concentratie al beter.